Istoria picantă

Pagina 2 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul

In jos

Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Mar Aug 18, 2015 8:59 am

Rezumarea primului mesaj :

Unul dintre faptele istorice semnificative pentru această zi mi-a atras atenţia, de aceea m-am gândit să îl nuanţez puţin.

1503 - A încetat din viaţă papa Alexandru al VI-lea, (numele laic Rodrigo de Borja).


Cine a fost acest Alexandrul al VI-lea? Una dintre cele mai infame figuri ale istoriei, exponent de seamă al teribilei familii Borgia, tată al Lucretiei Borgia, o altă harpie, crudă şi desfrânată, pe scurt o familie renumită în epocă atât pentru lipsa de scrupule cât şi pentru i cruzimea cu care îşi elimina duşmanii, în special prin otrăvire.


Iată un articol interesant....


Alexandru al VI-lea: un papă pe care Roma nu-l uită
„PENTRU un catolic, nu există cuvinte suficient de aspre pentru a-l condamna pe Alexandru al VI-lea“ (Geschichte der Päpste seit dem Ausgang des Mittelalters [Istoria papilor de la sfârşitul evului mediu]). „Nu există absolut nici o scuză pentru viaţa sa particulară . . . Trebuie să recunoaştem că pontificatul său nu aduce nici o onoare Bisericii. Deşi obişnuiţi cu asemenea fapte reprobabile, contemporanii familiei Borgia au asistat la mârşăviile ei cu o oroare de nedescris, al cărei ecou nici după mai bine de patru secole nu se stinsese încă.“ — L’Église et la Renaissance (1449–1517) (Biserica şi Renaşterea).
De ce unele lucrări prestigioase despre istoria Bisericii Romano-Catolice fac comentarii atât de dure la adresa unui papă şi a familiei sale? Ce fapte au comis ei ca să merite asemenea critici? O expoziţie organizată la Roma (octombrie 2002—februarie 2003), intitulată I Borgia — l’arte del potere (Familia Borgia: Arta puterii), a oferit prilejul de a reflecta la prerogativele revendicate de papalitate şi, îndeosebi, la modul în care s-a folosit de acestea Rodrigo Borgia, sau Alexandru al VI-lea (papă între anii 1492 şi 1503).
Ascensiunea la putere
Rodrigo Borgia s-a născut în 1431 într-o familie de vază din Játiva, oraş situat în regatul Aragon, în prezent în Spania. Unchiul său, Alfonso de Borgia, episcop de Valenza, s-a ocupat îndeaproape de instruirea nepotului său şi a avut grijă ca Rodrigo să primească încă din adolescenţă beneficii ecleziastice (sau funcţii ecleziastice care îi aduceauVENITURI). La 18 ani, sub protecţia lui Alfonso, ajuns acum cardinal, Rodrigo s-a mutat în Italia, unde a studiat dreptul. După ce a devenit papa Calixt al III-lea, Alfonso i-a numit pe el şi pe un alt nepot cardinali. Pere Lluís Borgia a devenit guvernator al mai multor oraşe. Nu după mult timp, Rodrigo a fost numit vicecancelar al Bisericii, funcţie pe care şi-a păstrat-o sub domnia mai multor papi, ceea ce i-a dat posibilitatea să obţină numeroase beneficii cu venituri uriaşe, să strângă averi fabuloase, să exercite o putere extraordinară şi să ducă o viaţă de prinţ.
Rodrigo era inteligent, un orator desăvârşit, un mecena al artelor, capabil să-şi atingă orice obiectiv. A întreţinut mai multe relaţii nelegitime; a avut patru copii cu concubina cu care a trăit toată viaţa şi mai mulţi cu alte femei. Deşi a fost mustrat de papa Pius al II-lea pentru înclinaţia lui spre „cele mai deşănţate distracţii“ şi spre „plăceri nestăpânite“, Rodrigo nu şi-a schimbat comportamentul.
La moartea papei Inocenţiu al VIII-lea, survenită în 1492, cardinalii Bisericii s-au întrunit pentru a-i alege un succesor. Este binecunoscut faptul că Rodrigo Borgia, cu un vădit cinism, a făcut oferte fabuloase şi a cumpărat suficiente voturi de la ceilalţi cardinali pentru a fi ales din întregul conclav drept papa Alexandru al VI-lea. Cu ce a cumpărat el aceste voturi? El le-a oferit cardinalilor funcţii ecleziastice, palate, castele, oraşe, abaţii şi episcopii, care aduceauVENITURI mari. Înţelegeţi, probabil, de ce un erudit în istoria ecleziastică a descris domnia lui Alexandru al VI-lea drept „zilele infamiei şi ale scandalurilor din Biserica Romană“.
Cu nimic mai bun decât prinţii laici
Folosindu-se de puterea spirituală pe care o deţinea în calitate de cap al Bisericii, Alexandru al VI-lea a arbitrat împărţirea între Spania şi Portugalia a teritoriilor descoperite în Americi. Autoritatea laică pe care o deţinea îl făcea suveranul statelor papale, teritorii din centrul Italiei. Şi-a condus regatul aproape ca oricare alt suveran renascentist. Asemenea predecesorilor şi succesorilor săi papali, el a domnit sub semnul corupţiei, al nepotismului şi al crimelor dubioase.
În acele vremuri tulburi, puteri rivale îşi disputau dreptul asupra teritoriilor Italiei; papa nu a rămas un simplu spectator. El a recurs la stratageme politice şi la alianţe, încheiate şi anulate, pentru a-şi spori puterea, pentru a-şi promova copiii şi a ridica familia Borgia mai presus de toate celelalte. Fiul său Juan, căsătorit cu verişoara regelui Castiliei, a devenit duce de Gandia (Spania). Jofré, un alt fiu al său, s-a căsătorit cu nepoata regelui Neapolelui.
Când a avut nevoie de o alianţă pentru a-şi întări relaţiile cu Franţa, papa a încălcat promisiunea făcută unui nobil aragonez de a-i da de soţie pe fiica sa, Lucrezia, de 13 ani, dând-o în căsătorie unei rude a ducelui de Milano. Când această căsătorie nu i-a mai oferit avantaje politice, el a găsit un pretext pentru a o anula, iar Lucrezia a fost dată în căsătorie lui Alfonso de Aragon, membru al unei dinastii rivale. În acest timp, Cesare Borgia, fratele Lucreziei, un om ambiţios şi crud, a încheiat o alianţă cu Ludovic al XII-lea, regele Franţei, ceea ce a făcut ca recenta căsătorie a surorii sale cu un aragonez să devină un impediment. Ce soluţie a găsit el? Potrivit unei lucrări de referinţă, Alfonso, nefericitul ei soţ, „a fost atacat pe treptele bazilicii Sf. Petru şi rănit de patru bărbaţi care voiau să-l asasineze. Nici nu se refăcuse încă, iar un slujitor al lui Cesare l-a sugrumat“. În dorinţa de a încheia noi alianţe strategice, papa a aranjat a treia căsătorie a Lucreziei, acum de 21 de ani, cu fiul influentului duce de Ferrara.
Iată cum a fost descrisă cariera lui Cesare: „o poveste a unei vieţi lipsite de scrupule şi mânjite de sânge“. Deşi la 17 ani a fost numit cardinal de tatăl său, Cesare era mai degrabă un om de război decât un om al bisericii, fiind şiret, ambiţios şi corupt, cum puţini alţii au fost. După ce a renunţat la funcţia ecleziastică, el s-a căsătorit cu o prinţesă franceză, intrând astfel în posesia ducatului de Valentinois. Apoi, cu sprijinul trupelor franceze, a iniţiat o campanie de asedii şi asasinate pentru a redobândi partea de nord a Italiei.
Pentru a se asigura că Cesare va avea sprijinul armatelor Franţei în atingerea obiectivelor sale, papa a consimţit la un divorţ scandalos, dar avantajos, dorit de regele Ludovic al XII-lea pentru a-i da acestuia posibilitatea să se căsătorească cu Ana de Bretania şi să anexeze ducatul ei la regatul său. De fapt, aşa cum arată o lucrare de referinţă, „papa a sacrificat prestigiul Bisericii şi rigorile principiilor pentru a le asigura avantaje laice membrilor familiei sale“.
Abuzurile papalităţii sunt criticate
Din cauza abuzurilor lor, membrii familiei Borgia şi-au făcut duşmani şi şi-au atras numeroase critici. În general, papa nu a dat atenţie acuzatorilor săi, însă nu aşa au stat lucrurile şi în cazul lui Girolamo Savonarola, un călugăr dominican, un predicator înflăcărat şi un lider politic al Florenţei. El a condamnat viciile curţii papale, manevrele politice ale papei şi chiar pe papa însuşi, cerând demiterea lui şi iniţierea unei reforme ecleziastice. Cu glas tunător, el a zis: „Capi ai Bisericii, . . . noaptea mergeţi la concubine, iar dimineaţa veniţi la sacramente“. Mai târziu, el a spus: „[Aceşti capi] au chip de prostituată, iar faima pe care şi-au făcut-o ştirbeşte prestigiul Bisericii. Aceştia, vă spun, nu cred în credinţa lui Cristos“.
Încercând să-i cumpere tăcerea, papa i-a oferit lui Savonarola titlul de cardinal, dar acesta l-a refuzat. Din cauza politicii sale antipapale sau a predicării, Savonarola a fost, în cele din urmă, excomunicat, arestat, torturat pentru a-şi recunoaşte vina, iar apoi spânzurat şi ars pe rug.


,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos


Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Lun Mar 20, 2017 8:43 pm

Super tare si adevărat!!!!! 

Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Mar Mar 28, 2017 12:04 am

Chiar m-a facut sa rad asta..... Very Happy 


poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Mar Mar 28, 2017 6:08 am

grin  să nu-l uităm și pe Hitler, a căzut victimă aceleiași ierni rusești!  grin


,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Vin Mar 31, 2017 11:12 am,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Vin Mar 31, 2017 6:29 pm

Da, au fost zeci de atentate mi se pare....Dar mai e o ciudatenie, se pare ...reala si nu doar o legenda!  In WW1 , Hitler s-a trezit fata n fata cu un soldat englez in haosul unei batalii iar acela desi inarmat, ar fi refuzat sa-l ucida pe Hitler, pur si simplu nu a tras! Aceasta inamplare a fost dealtfel pictata si a impodobit unul dintre peretii salii unde Hitler isi primea oaspetii , desigur pt a intari  ideea de destin mesianic....


We're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Vin Mar 31, 2017 6:53 pm

Da, auzisem si eu asta...
Și să știi, că tot vorbeam de demoni dincolo, eu am convingerea fermă că a fost protejat de forțele răului, sau poate a făcut un pact, cine știe....
E imposibil să scapi cu viață din atâtea zeci de atentate la adresa ta, 42 mi se pare că e numărul exact....


,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Sam Apr 01, 2017 6:57 pm

Eu am auzit de Maglavit de la bunica... Despre ,,minunea" de acolo, citim mai jos....


https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/reportaj-de-la-maglavit-in-1935-norocul-popilor


,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Sam Apr 01, 2017 7:17 pm

Interesant si bizar....si cum s-au terminat toate acestea?...


We're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Sam Apr 01, 2017 8:46 pm

Cred că le-a acoperit uitarea, pur și simplu...


,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Sam Apr 01, 2017 9:00 pm

Stai ca mi-am amintit! Am citit despe acest Petrache Lupu..e cel care ducea inapoi in cimitir crucile furate noapte de tatal sau vireg pt a le pune pe foc , cel care atunci cand o vita era lovita se ducea si mangaia locul loviturii...


We're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Mier Apr 12, 2017 1:25 pm

Un punct de vedere cu care rezonez...despre interminabilul conflict sirian..

http://dincolodeaparente.com/adevarul-despre-siria/


We're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Sam Apr 15, 2017 8:03 pm

Un articol despre castelele de basm construite de regele nebun al Bavariei....


https://www.historia.ro/sectiune/travel/articol/castelele-de-basm-ale-regelui-nebun-ludovic-al-ii-lea-al-bavariei


,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Sam Apr 15, 2017 8:34 pm

toatesunt sunt extraordinare, insa al doilea chiar ca-mi pare de poveste...


We're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Dum Apr 16, 2017 8:24 pmWe're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Dum Apr 16, 2017 8:47 pm

Stalin era chiar un bărbat frumos, genul ăla de frumusețe sălbatică  thththt


,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de mihaela la data de Dum Apr 16, 2017 8:49 pm

bine umit


Zambeste...maine va fi o zi ce inima iti va incalzi  inima
Te am si te mai vreau pupicili
avatar
mihaela
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 14234

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Dum Apr 16, 2017 8:59 pm

da....sa stii ca la aia ma gandeam si eu ...e nu se intelege altceva  laught oricum nu era ''etnic'' rus...era oset Smile  Are un fel de cantec popular, o ''oada negativa'' un soi de blestem popular , n care este numit ''osetul cel crud''


We're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Mar Apr 18, 2017 11:43 am

Un foarte interesant articol despre impostori faimoși ai istoriei....


https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/top-10-mari-impostori-din-istorie


,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Mar Apr 18, 2017 11:53 am

DA, extrem de interesant!


We're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Dum Apr 23, 2017 8:20 pm,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Dum Apr 23, 2017 8:40 pm

wow ...stiam ..dar...super e masca aia cu ala cu cioc de pasare...Doctor Death parca ii zice Smile)))


We're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Lun Apr 24, 2017 4:49 pm

Unde s-au perecut astfel de evenimente ?  In Anglia ! Cand? In sec XIX !!! Pe bune ?... Cum asa, in ANGLIA cea educata si proaspat industrializata?! Nu se poate dom'le !!! Cea care de-a pururi a oferit lectii de morala altor natii si le-a  aratat cu degetul ca fiind drept barbare?!...

http://incredibilia.ro/pentru-a-scapa-de-neveste-englezii-le-vindeau-la-targ-ca-pe-animale/


We're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Lun Apr 24, 2017 5:02 pm

Șocant, scandalos de-a dreptul!! Vorbim totuși de sec XIX, e chiar revoltător că funcționau târguri de sclavi in toată regula ( mă gândesc ca un cumpărător avea drept de viață și moarte asupra ,,bunului" cumpărat....)
Perfidă și scârboasă nație!! 


,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Mar Apr 25, 2017 3:29 pm,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Mar Apr 25, 2017 5:07 pm,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall la data de Mar Apr 25, 2017 6:11 pm

Mda...cumplit..ma mir ca nu au scris nimic despre Unit 731 condusa de Shiro Ishii omologul lui Mnegele.


We're so fucked
Shit outta luck
Hardwired to self-destruct....METALLICA
avatar
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna la data de Mar Apr 25, 2017 6:34 pm

Ba da, se vorbește despre ea in filmul acela de pe youtube, care apare in cadrul articolului 


,,Amintește-ți uneori că pe jumătate ești apă. Când nu poți depăși un obstacol, curgi pe lângă el, ocolește-l și mergi mai departe, așa cum face apa.''
              Margaret Atwood (1939 -    )
avatar
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22269

http://forumulalbastru.forumer.ro

Sus In jos

Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum